SÄÄNNÖT

1. YLEISET SÄÄNNÖT

Seikkailussa edetään oman ryhmän johtajan johdolla (joka on pelin vetäjiä). Vetäjän tehtävä on johdattaa seikkailijat oikealle reitille seikkailijoiden hankkimien vihjeiden perusteella ja seikkailijoiden tulee kuunnella johtajansa neuvoja. Viimekädessä johtajan sana on laki.

Ongelma tilanteissa tulee kääntyä aina vetäjän puoleen, joka ratkaisee asian.

Yhteisistä pelipaikalla sovittavista säännöistä pidetään kiinni, esim. vessan sijainti, sillä eihän siitä mitään tule jos 50 urheaa soturia "pissiä suhuuttelee" ympäri metsää ja yksi liukastuu ties mihin.

Ruokailu on pelissä rauhoitettu aika, silloin vihollisetkin kömpivät piiloistaan syömään ja taisteleminen on ruokailupaikalla ehdottomasti kielletty.

Seikkailijat asettuvat yöpuulle lauantai iltana, mutta jopa yöllä on peli käynnissä. Leiristä poistuttaessa on kysyttävä johtajan lupa. Yöllä ei ole nukkumispakkoa, mutta seuraavana päivänä voi taistelu sujua väsyneiltä huonosti.

Keneltä tahansa vetäjistä voi kysyä neuvoa yleisiin asioihin tai ongelmiin, esim. "Missäs se vessa olikaan ?"

Sanomattakin on tietysti selvää, että toisten teltalle tai tavaroille ei mennä ilman lupaa ja jos jotain pääsee hukkumaan, niin ensimmäisenä ilmoitetaan asiasta johtajalle, eikä syytetä kavereita.

Pelin aikana jos jollekin tulee pahempia ongelmia, esim. kaatuu ja loukkaa itsensä, tai jos joku huomaa jonkin oikeasti vaarallisen tilanteen, niin tällöin peli katkaistaan välittömästi huutamalla "PELI SEIS !!". Huudon kuultua pitää lopettaa kaikki pelitoiminta välittömästi, vaikka kesken taistelun. Jokainen pelaaja on velvoitettu huutamaan "PELI SEIS !!" heti jos siihen on aihetta. Aiheettomasti ei kannata kiusallaan peliä katkaista, mutta turhan riskin ehkäisemiseksi kyllä. Vaaratilanteen jälkeen peli käynnistetään uudelleen huutamalla: "Peli jatkuu !".

Pienemmissä murheissa, jolloin peliä ei tarvitse katkaista, käännytään johtajan puoleen.

Joku pelaajista voi tarvittaessa olla tilapäisesti pelin ulkopuolella, tämä ilmaistaan pitämällä käsi nyrkissä pään päällä. Pelin ulkopuolella oleva pelaaja ei osallistu pelin tapahtumiin, eikä hänen tarvitse pelätä väijytyksiä.

Pelialue pidetään tietysti siistinä, roskia ei heitetä luontoon eikä puista katkota turhaan oksia, tai tehdä muuta jäynää. Pelialueen rajoja tulee noudattaa joka tilanteessa ja liikkuminen tapahtuu yleisimmin ryhmässä, poikkeukset kysytään ensin oppaalta.

Pelissä saa huutaa ja mekkaloida mielin määrin, mutta metsässä tai rannassa ei saa koskaan huutaa turhaan "APUA !!", jos pelissä tilanne käy tukalaksi ja viholliset ahdistelevat, niin huutakaa vaikka "SOTURIT !!", tai jotain muuta vastaavaa.

Lisää yleisistä säännöistä kerrotaan sitten paikan päällä. Lukekaa (opetelkaa) nämä, vaikka ne ehkä tuntuvatkin hieman pitkille.

2. TAISTELU SÄÄNNÖT

Pelin taistelut käydään siis vain ja ainoastaan pehmustetuilla bofferi aseilla. Kaikki muu taistelu on ehdottomasti kielletty. Kiellettyä on siis tappeleminen nyrkein, potkiminen, painiminen, puskeminen ja pureminen, tai esim. risuilla, kepeillä ja kivillä tai kävyillä heittely tai huitominen. Jos tästä säännöstä joku meinaa vahingossakaan luistaa, huudetaan välittömästi "PELI SEIS !!". Jos bofferi ase särkyy, niin sillä ei saa taistella ennen kuin se on korjattu. Särkynyt ase toimitetaan johtajalle ja pelin Seppä tai Kääpiö voi koittaa korjata sitä johtajan valvoessa.

Taistelussa jokaisen pelaajan vastuulla on huolehtia omasta kestostaan ja toimia sen mukaisesti. Iskun osuttua täytyy tietää, miten menetellä vahingon ja osumakohdan mukaan. Iskun seuraus riippuu siis siitä, mihin isku osuu, sekä aseen koosta eli vahingosta.

Osumien seuraukset ovat seuraavat:

PIENI ASE (tikari, nuoli, lyhytmiekka, pikkukirves, pieni nuija)
- Haarniska ja kypärä suojaavat näiltä.
- Soturi, Seppä ja Kääpiö kestävät tuplasti (lisää hahmokohtaisessa ohjeessa).
* Pää: Hahmo on tajuton, uusi osuma päähän tappaa. Tajuton hahmo makaa liikkumatta, kunnes joku parantaa. Pelaaja voi vastata kysymykseen: "Mihin osui ?", mutta ei muihin.
* Rinta: Hahmo kaatuu, eikä voi taistella. Voi ryömiä ja käyttää ensiapua tai parantavaa ja suojaavaa taikuutta, mutta ei hyökkäysloitsuja. Uusi osuma rintaan tappaa.
* Vatsa: Molemmat jalat pelistä pois. Hahmo kaatuu, mutta voi taistella maasta ja toimia muuten normaalisti, muttei voi nousta ylös ennen kuin on parannettu. Uusi osuma vatsaan vei hahmolta tajun, kolmas osuma tappaa.
* Jalka: Kyseinen jalka on pelistä pois. Hahmo voi kinkata yhdellä jalalla ja toimia muutenkin normaalisti, muttei voi astua jalalla ennen kuin se on parannettu. Uusi osuma samaan jalkaan ei vaikuta. Jos toinenkin jalka menee, hahmo kaatuu.
* Käsi: Kyseinen käsi on pelistä pois. Kaikki kädessä olleet tavarat on pudotettava tai siepattava nopeasti toiseen käteen. Kättä ei voi käyttää mihinkään ennen kuin se on parannettu. Uusi osuma samaan käteen ei vaikuta. Jos toinenkin käsi menee, hahmo on melko avuton, mutta voi juosta karkuun jos jalat toimii.

KESKIKOKOINEN ASE (miekka, kirves, nuija)
- Haarniska ja kypärä muuttaa näiden vahingon pieneksi.
- Soturi, Seppä ja Kääpiö kestävät tuplasti (siitä lisää niille)
* Uusi osuma samaan käteen tai jalkaan vie hahmon shokkiin. Shokissa oleva hahmo ei voi taistella, mutta voi käyttää ensiapua tai parantavaa ja suojaavaa taikuutta tai juosta karkuun, jos osuma tuli käteen. Shokissa oleva hahmo valittaa hysteerisesti (Ai ! Auh !).
* Muut osumat ovat kuin pienissä aseissa.

Suuri ase (kahdenkäden miekka, papin sauva, pajavasara, taistelukirves)
- Haarniska ja kypärä muuttaa vahingon keskisuureksi.
- Soturille, Sepälle ja Kääpiölle vahinkoa samoin kuin muille keskisuurista aseista.
* Pää & Rinta: Laakista vainaa.
* Vatsa: Osumasta tajuton, seuraavasta raato.
* Käsi tai jalka: Hahmo on shokissa.

Pelissä kuoleminen: Kuolleen hahmon pitää maata liikkumatta, kunnes joku koittaa parantaa. Tällöin pelaaja voi ilmoittaa olevansa kuollut. Kuollut hahmo voidaan herättää henkiin papin loitsulla. Jos se ei jostain syystä käy, niin pelaaja hakeutuu Riihikaupungin Temppeliin ja saa sieltä ohjeet uuteen hahmoon. Jos on epäselvyyksiä, soita ja kysy.

3. LOITSU SÄÄNNÖT

Pelissä Velhot, Papit ja Haltijat, sekä mahdollisesti jotkin vihollisista, osaavat loitsia. Pappien loitsut ovat pääasiassa parannus tai suojaus loitsuja, mutta Velhon loitsuista osa on tehokkaita myös hyökkäystarkoitukseen. Haltijat käyttävät osittain molempien loitsuja. Pelin toimivuuden kannalta jokaisen pelaajan tulisi tietää ainakin periaatteellisesti kuinka loitsut toimivat, vaikka et pelaisikaan Haltijaa, Velhoa tai pappia.

Käytännössä loitsuja kuvataan jollain ulkoisella rekvisiitalla, jota loitsija käyttää sovitulla tavalla ja ilmoittaa ääneen, mitä on tekemässä. Loitsun heittäjä siis sanoo KOVALLA ÄÄNELLÄ tai vaikka HUUTAA !!, minkä loitsun hän tekee.

VELHON LOITSUT
(suluissa loitsun hinta pelissä käytettävinä hopearahoina)

Suoja (1): Suojaa kohteensa vahingolta aseen koosta ja suojien määrästä riippuen. 1. Pieniltä, 2. Keskikokoisilta ja 3. Suurilta aseilta. Suoja on voimassa 10 minuuttia.

Käytännössä Velho asettaa värikkään liinan suojaamansa pelaajan hartioille ja lausuu: Suoja!
Jos liina vahingossa putoaa, niin suoja raukeaa.

Näkymättömyys (2): Tekee kohteensa näkymättömäksi 10 minuutin ajaksi.

Käytännössä Velho laittaa läpinäkyvän hunnun kohdepelaajan kasvoille (pään yli) ja lausuu: Näkymättömyys! Tällöin KAIKKIEN pelaajien pitää suhtautua kohteeseen kuin eivät näkisi tätä.
Jos huntu putoaa, niin näkymättömyys raukeaa.

Salama (1): Polttaa vihollisen osumakohdan toimintakyvyttömäksi.

Käytännössä salama on pieni hernepussi, joka on varustettu värikkäällä "pyrstönauhalla".
Velho heittää kohdetta salamalla ja huutaa: Salama! Salaman kohteen osumapaikka kärähtää toimintakyvyttömäksi samalla tavoin kuin keskikokoisen aseen iskusta. Jos heitto osuu aseeseen tai kilpeen, niin asetta pitelevä käsi kärähtää. Haarniskakaan ei suojaa salamalta.

Tulipallo (3): Käräyttää koko vihollisen hengiltä, jos osuu.

Käytännössä tulipallo on hernepussi, jolla Velho heittää kohdetta ja huutaa: Tulipallo!
Jos heitto osuu, niin kohde kuolee. Jos heitto osuu aseeseen tai kilpeen, niin asetta pitelevä käsi kärähtää. Haarniskakaan ei suojaa tulipallolta.

Uni (3): nukuttaa 10 minuutiksi kaikki, joihin osuu.

Käytännössä Velho heittää riisinjyviä kohteiden päälle ja huutaa: Uni! Kaikki, joihin jyviä osuu, nukahtavat ja menevät maahan kuorsaamaan. Nukahtaneen voi ravistella hereille.

Halvaus (2): Halvaannuttaa kohteeltaan yhden osumakohdan 10 minuutiksi.

Käytännössä Velho osoittaa kohdetta kädellä ja huutaa:Halvaus! Samalla Velho lukee lapusta halvauksen osumakohdan ja huutaa sen jatkoksi, esim:Pää! Halvaantunut osumakohta ei toimi.

Vahingon lisäys (1): Lisää aseen aiheuttamaa vahinkoa pykälällä ylöspäin 10 minuutiksi.

Käytännössä Velho laittaa punaisen nauhan aseeseen, jota tehostaa ja lausuu: Vahingonlisäys!
Tällöin aseen vahinko kasvaa pienestä keskikokoiseksi tai keskikokoisesta suureksi. Suurista aseista vasta mörssäreitä tulee.

PAPIN LOITSUT
(suluissa loitsun hinta pelissä käytettävinä hopearahoina)

Parannus (1): Parantaa yhden haavan kuntoon.

Täysparannus (3): Parantaa kaikki vammat kerralla kuntoon. (Mutta ei herätä kuollutta !!)

Osasuoja (1): Suojaa yhden osumakohdan kaikkea vahinkoa vastaan 10 minuutiksi.

Uni (1): Nukuttaa yhden kohteen 10 minuutiksi.

Rukous kysymys (5): Pappi voi kysyä neuvoa SUURELTA VOIMALTA yhteen ongelmaan.

Kuolleista herätys (5): Herättää kuolleen hahmon henkiin ja parantaa sen kuntoon. Tämän voi tehdä vain kuolleisiin. Tehoaa myös epäkuolleisiin.

Käytännössä kaikki Papin loitsut tehdään samalla periaatteella. Pappi asettaa kätensä kohteen päälle ja lukee omasta pergamentistaan loitsun kaavan. Lopuksi pappi sanoo mahtavalla äänellä, minkä loitsun teki, esim: TÄYS PARANNUS !! Ainoa poikkeus on tietysti Rukous kysymys, jonka pappi tekee Riihikaupungin Temppelissä.

Lisää loitsuista kerrotaan siis Velhoille ja Papeille hahmokohtaisissa ohjeissa.

Yhteenveto Loitsusäännöistä:
Opettele loitsusäännöt vaikka et itse loitsisikaan.
Saat loitsia vain jos se kuuluu hahmokuvaukseen.
Loitsija kertoo tarvittaessa loitsun kohteelle mitä loitsu tarkoittaa.
Eläydy oikein, huijaaminen kielletty.
Yleinen loitsujen voimassaoloaika on 10 minuuttia.

4. MUITA SÄÄNTÖJÄ / ASIOITA

Ensiapu: Jokainen hahmo osaa antaa ensiapua eli hoitaa pelissä esim. taistelutilanteessa syntyneitä (kuvitteellisia) vammoja. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että hahmo sitoo siteellä haavoittuneen kohdan ja tämän jälkeen haava on kunnossa niin kauan kuin siinä on side. Jos side irtoaa, niin haava aukeaa ja se on sidottava uudestaan. Jos samaan kohtaan on osunut useampia iskuja, on jokainen sidottava erikseen. Kuka tahansa voi sitoa kenen tahansa haavan mikäli tietää mihin isku osui. Siteitä voi ostaa pelissä pelirahalla ainakin Riihikaupungin Papilta, Velholta ja Majatalosta. Jos joku parantaa myöhemmin loitsulla sidotun kohdan, niin side voidaan poistaa.

Luonnollinen parantuminen: Kaikki pelin haavat paranevat yhdessä yössä, eli seuraavana aamuna klo 9.00 voidaan kaikki edellisen päivän siteet ottaa pois. Kerran käytettyjä siteitä saa käyttää uudelleen kun haava on parantunut.

Taikajuomat: Kuka tahansa voi ostaa ja käyttää taikajuomaa, jos joku sellaista hänelle myy. Taikajuoma käytetään juomalla purkki tyhjäksi asti ja lukemalla sen jälkeen purkin kupeessa oleva ohje. Ohjeen mukaan on pakko toimia, vaikka vaikutus ei olisikaan haluttu. Taikajuomapurkissa voi siis olla muutakin kuin mitä myyjä väitti juoman olevan. Ohjeen lukeminen on ennen juoman juomista kielletty.

Varusteet: Seikkailijat saavat kaikki pelissä tarvitsemansa varusteet (esim. siteet, loitsutarpeet, aseet, varkaan työkalut ja pelirahat) pelipaikalta. Osalle porukasta koitetaan järjestää tarvittaessa hieman vaatteitakin, mutta pääasiassa vaatetus on ainoa pelaajan itsensä hankkima rekvisiitta. Pelin aikana varusteita ostetaan pelirahalla. Kuolleilta vihollisilta saa viedä peliin kuuluvia varusteita ja aseita, mutta keneltäkään ei saa viedä omia henkilökohtaisia tavaroita.

Mitä siis mukaan ?

Kaikkien kannattaa ottaa mukaansa roolivaatteidensa lisäksi hieman vaihtovaatteita mm. vaihto sukat. Jokaisen on hyvä ottaa kengät, jotka eivät kastu helposti. Kumi- tai nahkasaappaat ovat hyvät ja niistä saa helposti rooliasuun sopivat. Myös lenkkarit voi ottaa ja niitä voi käyttää, jos keli sallii. Lenkkarit eivät kuitenkaan ole kovin keskiaikaisen näköiset ja ne onkin hyvä naamioida esim. säkkikankaalla. Lisäksi voi ottaa mukaan kaikkea, mitä luulee tarvitsevansa esim. hyttysmyrkyn, puukon, taskulampun, jotain pientä naposteltavaa ja niin edespäin. Vyö ja vyölaukku ovat hyviä aseiden ja tavaroiden kuljetukseen. Osallistumismaksun lisäksi oikeaa rahaa ei pelissä / pelipaikalla tarvita, sillä lähimpään kauppaan on matkaa yli 5 km.

Pääruokailu on lauantaina iltapäivällä. Lisäksi lauantaina on tarjolla runsas iltapala ja sunnutaina tukeva aamupala, jolla jaksaa seikkailla pelin läpi. Ruokailua varten jokaisen tulee ottaa omat ruokailuvälineet. Yöllä tietysti paistellaan makkaroita nuotiolla. Mahdollisista ruoka allergioista tulee ilmoittaa ajoissa, jotta saadaan kaikille hyvää ruokaa. Lauantaina aamulla jokaisen seikkailijan kannattaa syödä kotonansa tukevasti ennen peliä, jotta tehoa riittää päivälliseen asti.

Jokainen seikkailija on tapaturmavakuutettu pelin keston ajaksi.

Yöpyminen tapahtuu yhteismajoituksena teltoissa, jotka tulevat pelin järjestäjien taholta. Jokainen seikkailija ottaa omat makuupussit ja telttapatjat mukaan. Myös oman teltan saa ottaa jos haluaa ja sen pystytykseen saa vetäjiltä apua paikan päällä.

Yhteenveto yleisistä säännöistä:
Kuka tahansa voi antaa ensiapua siteillä.
Edellisen päivän vammat paranevat yön jälkeen aamulla klo 9.00.
Kuka tahansa voi käyttää taikajuomia.
Taikajuomissa noudatettava purkissa olevia ohjeita.
Varusteita saa pelin alussa ja pelin aikana niitä voi ostaa pelirahalla.

Mukaan:
• Roolivaatteet
• Vaihtovaatteet
• Kengät mielellään vedenpitävät
• Ruokailuvälineet
• Makuupussi ja makuualusta telttamajoitusta varten
• Muuta mitä luulee tarvitsevansa?
Allergioista yms. ilmoitettava ajoissa!
Seikkailijat on tapaturmavakuutettu pelin keston ajaksi.

Kaikkiin mahdollisiin ja joihinkin mahdottomiin kysymyksiin saa vastauksen ennen peliä sähköpostilla tai soittamalla.

Atte Kotilainen
Puh 050 3596651
E-Mail: atte.kotilainen@hotmail.com

 
 
PELIESITTELY TIETOJA RIIHI KAUPUNKI HAHMOLUOKAT
SÄÄNNÖT ILMOITTAUTUMINEN YKKÖSPELI