PELIESITTELY TIETOJA RIIHIKAUPUNKI HAHMOLUOKAT SÄÄNNÖT ILMOITTAUTUMINEN PELI2

SÄÄNNÖT

1. YLEISET SÄÄNNÖT

Seikkailussa edetään Oppaan johdolla (joka on pelin vetäjä). Oppaan tehtävä on johdattaa seikkailijat oikealle reitille seikkailijoiden hankkimien vihjeiden perusteella ja seikkailijoiden tulee kuunnella Oppaan neuvoja. Viimekädessä Oppaan sana on laki.

Ongelma tilanteissa tulee kääntyä aina Oppaan puoleen, joka ratkaisee asian.

Yhteisistä pelipaikalla sovittavista säännöistä pidetään kiinni, esim. vessan sijainti, sillä eihän siitä mitään tule jos 20 urheaa soturia "pissiä suhuuttelee" ympäri metsää ja yksi liukastuu ties mihin.

Ruokailu on pelissä rauhoitettu aika, silloin vihollisetkin kömpivät piiloistaan syömään ja taisteleminen on ruokailupaikalla ehdottomasti kielletty.

Seikkailijat asettuvat yöpuulle lauantai iltana, mutta jopa yöllä on peli käynnissä. Leiristä poistuttaessa on kysyttävä Oppaan lupa. Yöllä ei ole nukkumispakkoa, mutta seuraavana päivänä voi taistelu sujua väsyneiltä huonosti.

Keneltä tahansa vetäjistä voi kysyä neuvoa yleisiin asioihin tai ongelmiin, esim. "Missäs se vessa olikaan ?"

Sanomattakin on tietysti selvää, että toisten teltalle tai tavaroille ei mennä ilman lupaa ja jos jotain pääsee hukkumaan, niin ensimmäisenä ilmoitetaan asiasta Oppaalle, eikä syytetä kavereita.

Pelin aikana jos jollekin tulee pahempia ongelmia, esim. kaatuu ja loukkaa itsensä, tai jos joku huomaa jonkin oikeasti vaarallisen tilanteen, niin tällöin peli katkaistaan välittömästi huutamalla "PELI SEIS !!". Huudon kuultua pitää lopettaa kaikki pelitoiminta välittömästi, vaikka kesken taistelun. Jokainen pelaaja on velvoitettu huutamaan "PELI SEIS !!" heti jos siihen on aihetta. Aiheettomasti ei kannata kiusallaan peliä katkaista, mutta turhan riskin ehkäisemiseksi kyllä. Vaaratilanteen jälkeen peli käynnistetään uudelleen huutamalla: "Peli jatkuu !".

Pienemmissä murheissa, jolloin peliä ei tarvitse katkaista, käännytään Oppaan puoleen.

Joku pelaajista voi tarvittaessa olla tilapäisesti pelin ulkopuolella, tämä ilmaistaan pitämällä käsi nyrkissä pään päällä. Pelin ulkopuolella oleva pelaaja ei osallistu pelin tapahtumiin, eikä hänen tarvitse pelätä väijytyksiä.

Pelialue pidetään tietysti siistinä, roskia ei heitetä luontoon eikä puista katkota turhaan oksia, tai tehdä muuta jäynää. Pelialueen rajoja tulee noudattaa joka tilanteessa ja liikkuminen tapahtuu yleisimmin ryhmässä, poikkeukset kysytään ensin Oppaalta.

Pelissä saa huutaa ja mekkaloida mielin määrin, mutta metsässä tai rannassa ei saa koskaan huutaa turhaan "APUA !!", jos pelissä tilanne käy tukalaksi ja viholliset ahdistelevat, niin huutakaa vaikka "SOTURIT !!", tai jotain muuta vastaavaa.

Lisää yleisistä säännöistä kerrotaan sitten paikan päällä. Lukekaa (opetelkaa) nämä, vaikka ne ehkä tuntuvatkin hieman pitkille.

Yhteenveto yleisistä säännöistä:

Edetään Oppaan johdolla ja totellaan Opasta.
Ruokailu on rauhoitettu. Ruokapaikalla taisteleminen kielletty!
Peli on käynnissä läpi yön mutta leiristä poistutaan vain Oppaan luvalla.
Toisten omiin tavaroihin ei kosketa.
Vaaratilanteissa peli katkaistaan huutamalla: PELI SEIS!
Hetkellisesti pelistä ollaan ulkona pitämällä käsi nyrkissä pään päällä.
Luontoa ei sotketa eikä luonnossa huudeta turhaan Apua!
Opettele säännöt hyvin!

2. TAISTELU SÄÄNNÖT

Pelin taistelut käydään siis vain ja ainoastaan pehmustetuilla bofferi aseilla. Aseet tulevat järjestäjien taholta, mutta peliin saa tuoda myös mahd. oman bofferinsa, jos omistaa sellaisen. Tällöin aseelle tehdään kuitenkin TIUKKA turvatarkastus. Kaikki muu taistelu on ehdottomasti kielletty. Kiellettyä on siis tappeleminen nyrkein, potkiminen, painiminen, puskeminen ja pureminen, tai esim. risuilla, kepeillä ja kivillä tai kävyillä heittely tai huitominen. Jos tästä säännöstä joku meinaa vahingossakaan luistaa, huudetaan välittömästi " PELI SEIS!! ". Jos bofferi ase särkyy, niin sillä ei saa taistella ennen kuin se on korjattu. Särkynyt ase toimitetaan Oppaalle ja pelin Seppä voi koittaa korjata sitä Oppaan valvonnassa. Muiden kuin varsinaisten heittoaseiden heittäminen on kiellettyä. Jos heität aseesi, et saa sitä enää takaisin. Toisen aseesta kiinniottaminen on kiellettyä. Kiellettyä on myös puiden, seinien tai maan hakkaaminen boffereilla koska ne menevät rikki.

Taistelussa jokaisen pelaajan vastuulla on huolehtia omasta kestostaan ja toimia sen mukaisesti. Iskun osuttua täytyy tietää, miten menetellä vahingon ja osumakohdan mukaan. Myös viholliset pitävät itse huolen kestoistaan ja liian kovaa niitäkään ei tarvitse hakata. Maassa olevia, kuolleita vihollisia ei saa hakata turhaan. Iskun seuraus riippuu siis siitä, mihin isku osuu, sekä aseen koosta eli vahingosta.

Osumien seuraukset ovat seuraavat:

PIENI ASE (Merkitty keltaisella teipillä: tikari, nuoli, lyhytmiekka, pikkukirves, pieni nuija )
- Haarniska ja kypärä suojaavat näiltä.
- Soturi ja Seppä kestävät tuplasti (lisää hahmokohtaisessa ohjeessa).
* Pää: Hahmo on tajuton, uusi osuma päähän tappaa. Tajuton hahmo makaa liikkumatta, kunnes joku parantaa. Pelaaja voi vastata kysymykseen: "Mihin osui ?", mutta ei muihin.
* Rinta: Hahmo kaatuu, eikä voi taistella. Voi ryömiä ja käyttää ensiapua tai parantavaa ja suojaavaa taikuutta, mutta ei hyökkäysloitsuja. Uusi osuma rintaan tappaa.
* Vatsa: Molemmat jalat pelistä pois. Hahmo kaatuu, mutta voi taistella maasta ja toimia muuten normaalisti, muttei voi nousta ylös ennen kuin on parannettu. Uusi osuma vatsaan vie hahmolta tajun, kolmas osuma tappaa.
* Jalka: Kyseinen jalka on pelistä pois. Hahmo voi kinkata yhdellä jalalla ja toimia muutenkin normaalisti, muttei voi astua jalalla ennen kuin se on parannettu. Uusi osuma samaan jalkaan ei vaikuta. Jos toinenkin jalka menee, hahmo kaatuu.
* Käsi: Kyseinen käsi on pelistä pois. Kaikki kädessä olleet tavarat on pudotettava tai siepattava nopeasti toiseen käteen. Kättä ei voi käyttää mihinkään ennen kuin se on parannettu. Uusi osuma samaan käteen ei vaikuta. Jos toinenkin käsi menee, hahmo on melko avuton, mutta voi juosta karkuun jos jalat toimii.

KESKIKOKOINEN ASE (Merkitty keltavihreällä tai sinisellä teipillä: miekka, kirves, nuija)
- Haarniska ja kypärä muuttaa näiden vahingon pieneksi.
- Soturi ja Seppä kestävät tuplasti (siitä lisää niille)
* Uusi osuma samaan käteen tai jalkaan vie hahmon shokkiin. Shokissa oleva hahmo ei voi taistella, mutta voi käyttää ensiapua tai parantavaa ja suojaavaa taikuutta tai juosta karkuun, jos osuma tuli käteen. Shokissa oleva hahmo valittaa hysteerisesti (Ai ! Auh !).
* Muut osumat ovat kuin pienissä aseissa.

Suuri ase (Merkitty punaisella teipillä: kahdenkäden miekka, papin sauva, pajavasara, taistelukirves)
- Haarniska ja kypärä muuttaa vahingon keskisuureksi.
- Soturille ja Sepälle vahinkoa samoin kuin muille keskisuurista aseista.
* Pää & Rinta: Laakista vainaa.
* Vatsa: Osumasta tajuton, seuraavasta raato.
* Käsi tai jalka: Hahmo on shokissa.

Pelissä kuoleminen: Kuolleen hahmon pitää maata liikkumatta, kunnes joku koittaa parantaa. Tällöin pelaaja voi ilmoittaa olevansa kuollut. Kuollut hahmo voidaan herättää henkiin papin loitsulla. Jos se ei jostain syystä käy, niin pelaaja hakeutuu Oppaan luo käsi nyrkissä pään päällä ja saa häneltä ohjeet uuteen hahmoon. Jos on epäselvyyksiä, soita ja kysy.

Yhteenveto taistelusäännöistä:

Taistella saa vain ehjillä ja tarkastetuilla Boffereilla.
Toisen aseesta ei saa ottaa kiinni.
Bofferilla ei saa hakata seiniä, puita tai maata.
Pidä itse huoli osumistasi, huijaaminen kielletty.
Liika voimankäyttö kielletty, taistele taidolla, älä voimalla.
Pieni ase merkattu keltaisella.
Yksinkertaistetut osumasäännöt:
Pää: Taju pois.
Rinta: Ryömiä ja parantaa voi, mutta taistella ei voi.
Vatsa: Molemmat jalat pelistä pois. Voi taistella kaatuneena maasta.
Käsi: Kättä ei voi käyttää, tavarat pois.
Jalka: Kinkata voi mutta ei kävellä eikä juosta.
Keskikokoinen ase merkattu keltavihreällä tai sinisellä
Iso ase merkattu punaisella
Kuollut hahmo voidaan herättää vain papin henkiinherätyksellä.
Kuolleet saavat uuden hahmon Oppaalta.

3. LOITSU SÄÄNNÖT

Pelissä Velhot ja Papit, sekä mahdollisesti jotkin vihollisista, osaavat loitsia. Pappien loitsut ovat pääasiassa parannus tai suojaus loitsuja, mutta Velhon loitsuista osa on tehokkaita myös hyökkäystarkoitukseen. Pelin toimivuuden kannalta jokaisen pelaajan tulisi tietää ainakin periaatteellisesti kuinka loitsut toimivat, vaikka et pelaisikaan Velhoa tai Pappia.

Käytännössä loitsuja kuvataan jollain ulkoisella rekvisiitalla, jota loitsija käyttää sovitulla tavalla ja ilmoittaa ääneen, mitä on tekemässä. Loitsun heittäjä siis sanoo KOVALLA ÄÄNELLÄ tai vaikka HUUTAA !!, minkä loitsun hän tekee. Jokaisen pelaajan eläytyminen ja sääntöjen mukaisesti pelaaminen on tärkeää loitsujen suhteen. Jos sinua osoitetaan sormella ja huudetaan vaikka "Kivettyminen", on sinun jähmetyttävä siihen paikkaan kuin olisit kivettynyt. Loitsun tekijä selittää tarvittaessa kuinka sinun pitää toimia. Ainoastaan sellaiset hahmot voivat loitsia kenelle se on hahmokuvauksessa kerrottu. Valeloitsiminen on kielletty, eli et saa näytellä muka loitsivasi ellei hahmosi osaa oikeasti loitsia. Tässä on kuvattu yleisimmät velhojen ja pappien loitsut. Joillain hahmoilla saattaa olla myös muita omia loitsuja, joten eläydy niin hyvin kuin osaat jos tulet loitsituksi.

VELHON LOITSUT
(suluissa loitsun hinta pelissä käytettävinä hopearahoina)

Suoja (1): Suojaa kohteensa vahingolta aseen koosta ja suojien määrästä riippuen. 1. Pieniltä, 2. Keskikokoisilta ja 3. Suurilta aseilta. Suoja on voimassa 10 minuuttia.

Käytännössä Velho asettaa värikkään liinan suojaamansa pelaajan hartioille ja lausuu: Suoja!
Jos liina vahingossa putoaa, niin suoja raukeaa.

Näkymättömyys (2): Tekee kohteensa näkymättömäksi 10 minuutin ajaksi.

Käytännössä Velho laittaa läpinäkyvän hunnun kohdepelaajan kasvoille (pään yli) ja lausuu: Näkymättömyys! Tällöin KAIKKIEN pelaajien pitää suhtautua kohteeseen kuin eivät näkisi tätä.
Jos huntu putoaa, niin näkymättömyys raukeaa.

Salama (1): Polttaa vihollisen osumakohdan toimintakyvyttömäksi.

Käytännössä salama on pieni hernepussi, joka on varustettu värikkäällä "pyrstönauhalla".
Velho heittää kohdetta salamalla ja huutaa: Salama! Salaman kohteen osumapaikka kärähtää toimintakyvyttömäksi samalla tavoin kuin keskikokoisen aseen iskusta. Jos heitto osuu aseeseen tai kilpeen, niin asetta pitelevä käsi kärähtää. Haarniskakaan ei suojaa salamalta.

Tulipallo (3): Käräyttää koko vihollisen hengiltä, jos osuu.

Käytännössä tulipallo on hernepussi, jolla Velho heittää kohdetta ja huutaa: Tulipallo!
Jos heitto osuu, niin kohde kuolee. Jos heitto osuu aseeseen tai kilpeen, niin asetta pitelevä käsi kärähtää. Haarniskakaan ei suojaa tulipallolta.

Uni (3): nukuttaa 10 minuutiksi kaikki, joihin osuu.

Käytännössä Velho heittää riisinjyviä kohteiden päälle ja huutaa: Uni! Kaikki, joihin jyviä osuu, nukahtavat ja menevät maahan kuorsaamaan. Nukahtaneen voi ravistella hereille.

Halvaus (2): Halvaannuttaa kohteeltaan yhden osumakohdan 10 minuutiksi.

Käytännössä Velho osoittaa kohdetta kädellä ja huutaa:Halvaus! Samalla Velho lukee lapusta halvauksen osumakohdan ja huutaa sen jatkoksi, esim:Pää! Halvaantunut osumakohta ei toimi.

Vahingon lisäys (1): Lisää aseen aiheuttamaa vahinkoa pykälällä ylöspäin 10 minuutiksi.

Käytännössä Velho laittaa punaisen nauhan aseeseen, jota tehostaa ja lausuu: Vahingonlisäys!
Tällöin aseen vahinko kasvaa pienestä keskikokoiseksi tai keskikokoisesta suureksi. Suurista aseista vasta mörssäreitä tulee.

PAPIN LOITSUT
(suluissa loitsun hinta pelissä käytettävinä hopearahoina)

Parannus (1): Parantaa yhden haavan kuntoon.

Täysparannus (3): Parantaa kaikki vammat kerralla kuntoon. (Mutta ei herätä kuollutta !!)

Osasuoja (1): Suojaa yhden osumakohdan kaikkea vahinkoa vastaan 10 minuutiksi.

Uni (1): Nukuttaa yhden kohteen 10 minuutiksi.

Rukous kysymys (5): Pappi voi kysyä neuvoa SUURELTA VOIMALTA yhteen ongelmaan.

Kuolleista herätys (5): Herättää kuolleen hahmon henkiin ja parantaa sen kuntoon. Tämän voi tehdä vain kuolleisiin. Tehoaa myös epäkuolleisiin.

Käytännössä kaikki Papin loitsut tehdään samalla periaatteella. Pappi asettaa kätensä kohteen päälle ja lukee omasta pergamentistaan loitsun kaavan. Lopuksi pappi sanoo mahtavalla äänellä, minkä loitsun teki, esim: TÄYS PARANNUS !! Ainoa poikkeus on tietysti Rukous kysymys, jonka pappi tekee Riihikaupungin Temppelissä.

Lisää loitsuista kerrotaan siis Velhoille ja Papeille hahmokohtaisissa ohjeissa.

Yhteenveto Loitsusäännöistä:
Opettele loitsusäännöt vaikka et itse loitsisikaan.
Saat loitsia vain jos se kuuluu hahmokuvaukseen.
Loitsija kertoo tarvittaessa loitsun kohteelle mitä loitsu tarkoittaa.
Eläydy oikein, huijaaminen kielletty.
Yleinen loitsujen voimassaoloaika on 10 minuuttia.

4. MUITA SÄÄNTÖJÄ / ASIOITA

Ensiapu: Jokainen hahmo osaa antaa ensiapua eli hoitaa pelissä esim. taistelutilanteessa syntyneitä (kuvitteellisia) vammoja. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että hahmo sitoo siteellä haavoittuneen kohdan ja tämän jälkeen haava on kunnossa niin kauan kuin siinä on side. Jos side irtoaa, niin haava aukeaa ja se on sidottava uudestaan. Jos samaan kohtaan on osunut useampia iskuja, on jokainen sidottava erikseen. Kuka tahansa voi sitoa kenen tahansa haavan mikäli tietää mihin isku osui. Siteitä voi ostaa pelissä pelirahalla ainakin Riihikaupungin Papilta, Velholta ja Majatalosta. Jos joku parantaa myöhemmin loitsulla sidotun kohdan, niin side voidaan poistaa.

Luonnollinen parantuminen: Kaikki pelin haavat paranevat yhdessä yössä, eli seuraavana aamuna klo 9.00 voidaan kaikki edellisen päivän siteet ottaa pois. Kerran käytettyjä siteitä saa käyttää uudelleen kun haava on parantunut.

Taikajuomat: Kuka tahansa voi ostaa ja käyttää taikajuomaa, jos joku sellaista hänelle myy. Taikajuoma käytetään juomalla purkki tyhjäksi asti ja lukemalla sen jälkeen purkin kupeessa oleva ohje. Ohjeen mukaan on pakko toimia, vaikka vaikutus ei olisikaan haluttu. Taikajuomapurkissa voi siis olla muutakin kuin mitä myyjä väitti juoman olevan. Ohjeen lukeminen on ennen juoman juomista kielletty.

Varusteet: Seikkailijat saavat kaikki pelissä tarvitsemansa varusteet (esim. siteet, loitsutarpeet, aseet, varkaan työkalut ja pelirahat) pelipaikalta. Osalle porukasta koitetaan järjestää tarvittaessa hieman vaatteitakin, mutta pääasiassa vaatetus on ainoa pelaajan itsensä hankkima rekvisiitta. Pelin aikana varusteita ostetaan pelirahalla. Kuolleilta vihollisilta saa viedä peliin kuuluvia varusteita ja aseita, mutta keneltäkään ei saa viedä omia henkilökohtaisia tavaroita.

Mitä siis mukaan ?

Kaikkien kannattaa ottaa mukaansa roolivaatteidensa lisäksi hieman vaihtovaatteita mm. vaihto sukat. Jokaisen on hyvä ottaa kengät, jotka eivät kastu helposti. Kumi- tai nahkasaappaat ovat hyvät ja niistä saa helposti rooliasuun sopivat. Myös lenkkarit voi ottaa ja niitä voi käyttää, jos keli sallii. Lenkkarit eivät kuitenkaan ole kovin keskiaikaisen näköiset ja ne onkin hyvä naamioida esim. säkkikankaalla. Lisäksi voi ottaa mukaan kaikkea, mitä luulee tarvitsevansa esim. hyttysmyrkyn, puukon, taskulampun, jotain pientä naposteltavaa ja niin edespäin. Vyö ja vyölaukku ovat hyviä aseiden ja tavaroiden kuljetukseen. Osallistumismaksun lisäksi oikeaa rahaa ei pelissä / pelipaikalla tarvita, sillä lähimpään kauppaan on matkaa yli 5 km.

Pääruokailu on lauantaina iltapäivällä. Lisäksi lauantaina on tarjolla runsas iltapala ja sunnutaina tukeva aamupala, jolla jaksaa seikkailla pelin läpi. Ruokailua varten jokaisen tulee ottaa omat ruokailuvälineet. Yöllä tietysti paistellaan makkaroita nuotiolla. Mahdollisista ruoka allergioista tulee ilmoittaa ajoissa, jotta saadaan kaikille hyvää ruokaa. Lauantaina aamulla jokaisen seikkailijan kannattaa syödä kotonansa tukevasti ennen peliä, jotta tehoa riittää päivälliseen asti.

Jokainen seikkailija on tapaturmavakuutettu pelin keston ajaksi.

Yöpyminen tapahtuu yhteismajoituksena teltoissa, jotka tulevat pelin järjestäjien taholta. Jokainen seikkailija ottaa omat makuupussit ja telttapatjat mukaan. Myös oman teltan saa ottaa jos haluaa ja sen pystytykseen saa vetäjiltä apua paikan päällä.

Yhteenveto yleisistä säännöistä:
Kuka tahansa voi antaa ensiapua siteillä.
Edellisen päivän vammat paranevat yön jälkeen aamulla klo 9.00.
Kuka tahansa voi käyttää taikajuomia.
Taikajuomissa noudatettava purkissa olevia ohjeita.
Varusteita saa pelin alussa ja pelin aikana niitä voi ostaa pelirahalla.

Mukaan:
• Roolivaatteet
• Vaihtovaatteet
• Kengät mielellään vedenpitävät
• Ruokailuvälineet
• Makuupussi ja makuualusta telttamajoitusta varten
• Muuta mitä luulee tarvitsevansa?
Allergioista yms. ilmoitettava ajoissa!
Seikkailijat on tapaturmavakuutettu pelin keston ajaksi.

Kaikkiin mahdollisiin ja joihinkin mahdottomiin kysymyksiin saa vastauksen ennen peliä sähköpostilla tai soittamalla.

Atte Kotilainen
Puh 050 3596651
E-Mail: atte.kotilainen@hotmail.com

 
 
PELIESITTELY TIETOJA RIIHIKAUPUNKI HAHMOLUOKAT
SÄÄNNÖT ILMOITTAUTUMINEN PELI2